“Pravda” i “Heroji Mostara” u Sarajevu

U srijedu, 29. 11. 2023. godine održana je premijera filma “Pravda”, povodom šeste godišnjice presude Haaškog tribunala u predmetu “Prlić i ostali“, kao i promocija knjige “Heroji Mostara”. Projekcija i promocija su uz prisustvo velikog broja gostiju održani u Multimedijalnoj sali Fonda Memorijala Kantona Sarajevo na Kovačima.

Među prisutnim, između ostalih, bili su predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, potpredsjednici FBiH Refik Lendo i Igor Stojanović, član Kolegija Doma naroda BiH Kemal Ademović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar koji je i pokrovitelj proširenog izdanja knjige, te ostali predstavnici državnih, federalnih i kantonalnih vlasti, reis-ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, muftija mostarski Salem ef. Dedović, rektor UNSA-a brojni generali i komandanti Armije RBiH, članovi Udruženja “Majke Srebrenice”, dobitnici ratnih priznanja, borci i brojni drugi.

Prisutnima su se osim autora projekta fotomonografije Safeta Oručevića koji je imao i ulogu moderatora, obratili i doktor Rasim Muratović – direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti, Ahmed Kulanić – direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo i Emir Suljagić – direktor Memorijalnog centra Potočari, koji su govorili o presudi Haškoj šestorci iz 2017. i očuvanju naslijeđa Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju. Sa sadržajem fotomonografije “Heroji Mostara” prisutne je upoznao novinar i publicista Alija Behram.

Pogledajte dio atmosfere