O KNJIZI

Fotomonografija Heroji Mostara je neporeciv dokument vremena i trajno svjedočanstvo o mnogim borcima Mostara, koji su doprinijeli herojskom otporu srpsko-hrvatskoj agresiji na Grad u periodu između 1992 i 1995. godine. Ona je i napisana za sve borce i građane koji su branili Mostar, dolinu Neretve i državu Bosnu i Hercegovinu, kao i za sve neposredne aktere i svjedoke tih sudbonosnih historijskih događaja.  Sa posebnim pijetetom, poštovanjem i zahvalnošću, ispisujemo je i za sve naše saborce koji su položili živote u odbrani svojih porodica, kućnih pragova, svoga grada i jedine države Bosne i Hercegovine, kojoj su pripadali i koju su voljeli. 

 

 

SADRŽAJ

Knjiga sadrži ozbiljnu foto i drugu važnu dokumentaciju iz tog herojskog doba, ali nije bilo moguće ni prikupiti niti objaviti sve. Mnogo toga važnog je nestalo u vihoru rata, mnoga sjećanja izblijedila, a i brojna imena zaboravljena. Mi, ipak, vjerujemo da će knjiga probuditi sjećanja kod mnogih, da će se u ličnim i porodičnim arhivama pronaći još poneka važna fotografija, dokument ili opis događaja i da će to poslužiti da se ispisuju nove knjige o tragediji koja nam se dogodila.

NAŠA PORUKA

Hvala svima onima koji su gradili i Grad i mir, jer je to ponekad bilo teže nego ratovati. Ovo je još jedno svjedočanstvo o zločinu prema ljudima koji su imali drugačija imena i različita politička stajališta i svjetonazore. Spremnost na pomirenje i suživot unatoč svemu što se dogodilo, garancija je našeg zajedničkog uspjeha i budućeg razvoja. To je pobjeda dobra nad zlom, pobjeda civilizacije nad barbarizmom. 

Heroji Mostara, vječno ćete živjeti u srcima sadašnjih i budućih generacija voljenog grada.

AUTORI i saradnici

Molimo sve saradnike koji to do sada nisu uradili da nam dostave svoje fotografije.

U KNJIZI MOŽETE NAĆI...

Tokom četiri godine stvaranja ove fotomonografije uspjeli smo prikupiti  i između korica ove knjige staviti obimnu historijsku građu…

99
stranica
99
fotografija
99
svjedočanstava

uđite u fotogaleriju

Pregledajte fotografije koje smo uvrstili u štampano izdanje knjige “Heroji Mostara”, ali i one koje ćemo objavljivati samo na našoj web stranici!

želite dopuniti knjigu?

Imate informaciju, fotografiju ili sjećanje koje nismo naveli u knjizi? Sve ono što pošaljete biće uvršteno u knjigu u nekom od narednih izdanja.